A kurkuma teáról már hallottam, de kurkumás tejről (vagy ahogy a receptben írják, Arany Tejről) eddig még soha. Egy megfázós, havazós, jeges napon, mint a mai, pont itt az ideje kipróbálni, és még növényi tejjel is elkészíthető!
A kurkuma széles spektrumú gyógyhatását egyre többen fedezik fel (újra), és számos kutatási eredmény támasztja alá mindezeket. Hagyományosan megfázásra, orrdugulásra, fejfájásra és torokfájásra használták, de a depresszió ellen is felveszi a harcot. A kurkuma olyan gyulladáscsökkentő és antioxidáns összetevőkben is gazdag, amelyek által a rákmegelőző terápiában is ígéretesnek számít. A kurkuma jótékonysága azonban már a nyugati orvoslást jóval megelőzően is ismert volt: az ayurveda tudománya évszázadokon keresztül alkalmazta az egészség és a jóllét megőrzésére.
Az ital
Tulajdonképpen nagyon egyszerű: ez a recept gyömbért használ ízesítésre, ami ugyanazokat a bajokat orvosolja, de valamennyire ellensúlyozza a kurkuma keserűségét és az egészséges hatásokat pedig megdobja. Lehet dolgozni friss gyömbérrel is, csak le kell majd öblíteni a leszűrés után, és gyömbérteában újrafelhasználható, vagy lehet még több tejet készíteni vele. Lássuk akkor a
Hozzávalókat:
- 2 bögre tej (helyettesíthető kókusztejjel is)
- 1 teáskanál őrölt kurkuma
- 1 teáskanál őrölt gyömbér (vagy kb. egy 4 centis gyömbér darab vékonyra felszeletelve
- egy leheletnyi feketebors
- méz az ízesítéshez
Elkészítés:
- Egy nyeles lábasban tedd fel a tejet melegedni közepes lángon.
- Add hozzá a kurkumát, gyömbért, borsot. Keverd meg jól, ha az őrölt fűszereket használod.
- Hagyd, hogy kezdjen gőzölögni a tej - pici buborékok keletkeznek a lábas szélénél, ekkor keverd meg újra.
- Hagyd még 1-2 percig melegedni a tejet, de ne forrald. Kezdd el folyamatosan kavargatni, hogy jobban feloldódjanak a fűszerek.
- Húzd le a tűzről, takard le és hagyd állni legalább 10 percig, hogy összeérjenek az ízek. Ha friss gyömbérrel dolgoztál, szűrd le, és melegen tálald. Mézzel ízesítheted.
Ha túl keserűnek találod, akkor valószínűleg nem melegítetted fel eléggé, és nem gőzölgött eleget. Viszont arra is vigyázz, hogy ne forrald fel, és ne égjen oda.
Az enyém finom lett:
Az eredeti receptet itt találtam.
Túl bizarrnak találod a fűszeres tejet? Kattints át Izához a 160 gramm blogra, neki is van egy tuti tippje a megfázás ellen :-)
Ha érdekel, mi mindent sütöttem-főztem még össze dokumentáltan is az egészség jegyében, sütiért ide, egy jófajta reggeliért ide, a tuti vegán bundáskenyérért pedig ide kattints.
Képek innen, meg a sajátom :-)
Olvasnál még?
Ha tetszett a poszt, kövess a facebookon is, ahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!